Flyttfirma ROT och RUT vid flytt – 2018

Reglerna kring ROT och RUT har ändrats vid flera olika tillfällen. Ett tag var läxhjälp godkänd aktivitet för avdrag, nu går det inte att få det längre. Ett tag fick man inte avdrag för flytthjälp av flyttfirmor – men det kan man få nu. Här visar vi på de avdrag som går att få när flytten ska ske. Allt från homestyling för att höja priset till flyttfirmor som genomför flytten.

Inför försäljning

Homestyling

Homestyling handlar om att möblera om och inreda på ett sätt som ökar värdet av bostaden. Här är reglerna lite snåriga. Om flytt av möbler och inredning sker i samband med en homestyling inför att huset ska säljas så kan avdrag ske.

Om det däremot bara handlar om homestyling för att omstrukturera och göra snyggare boende ges inte avdrag.

Trädgårdsskötsel

En fin trädgård är minst lika viktigt som en fin bostad för att priset ska pressas uppåt och fler spekulanter vara intresserade. Generellt ges avdrag för det mesta arbete som sker i trädgården så länge som detta sker nära bostaden. Bland annat kan man få avdrag för gräsklippning, häckklippning, stubbfräsning och rensning av rabatter. Däremot inte för bortforsling av olika avfall från trädgården, plock av frukt eller planteringar.

Vill du ha hjälp i trädgården kan du prata med en trädgårdsfirma och höra vilka av deras tjänster som ger rätt till avdrag.

Efter försäljning

Flyttstädningar

När alla kontrakt är påskrivna kvarstår det bara att flytta och lämna gamla bostaden riktigt snygg. Flyttstädning är en städtjänst som funnits med inom RUT ända sedan avdraget infördes. Här brukar det aldrig vara några svårigheter att ta hänsyn till.

Flyttfirmor

Den 1:a augusti infördes regeln att RUT även gäller för flyttfirmor. Därmed blir flytten billigare än innan vilket har gjort att fler valt att kontakta flyttfirmor och jämföra priser när de planerar flytten.

Men även på denna punkt finns vissa saker att ta hänsyn till. Avdraget gäller nämligen enbart arbetet som utförs när kartongerna bärs ner till bilen och bilen packas. Dessutom packningstiden och transporten.

Däremot får flyttfirmor inte ge avdrag för bilhyra eller hyra av lådor. Om man beställer offerter från flyttfirmor ska man därför alltid kontrollera att den är specificerad så att materialkostnaderna hålls isär från tjänstekostnaden. Risken finns annars att avdrag sker på exempelvis hyra av lastbil. Det kan vara lockande att göra detta som konsument med det är samtidigt konsumenten som ansvarar för att inte göra felaktiga avdrag – som därmed kan krävas tillbaka av Skatteverket.