Nödvändigt med hantverkare vid köksrenovering


Använd flyttfirmor, Flytta på rätt sätt, Ta hand om din flytt /

Många tror att man kan genomföra en köksrenovering helt på egen hand, vilket inte riktigt stämmer. Det finns mycket man kan göra själv men det finns också vissa delar som bör utföras av en auktoriserad hantverkare. Ytskikt kan man absolut göra själv men när det kommer till arbeten som rör el och vatten ska man alltid ta hjälp.

El och installationer

För omdragning och andra arbeten som innefattar el ska man alltid vänta sig till en utbildad elektriker. Om elarbeten utförs på fel sätt kan det vara direkt livsfarligt och det är definitivt inget man ska ge sig på själv. Om man ska utföra en köksrenovering där elen behöver dras om är det viktigt att kontakta en elektriker i ett tidigt skede så att väggarna fortfarande är öppna och tillgängliga. När ytskikten sedan är färdiga är det dags för elektrikern att komma tillbaka för att installera eluttag, fläkt, vitvaror och annat som finns på plats i köket. Vill man dessutom passa på att byta ut sina element när man renoverar är även det ett jobb för elektrikern.

VVS och rör

Även när det kommer till installationer som rör vatten och ledningar behöver man ta hjälp av en fackman för att arbetet ska utföras på rätt sätt. Det är inte helt ovanligt att man vid en köksrenovering vill flytta runt på inredningen för att få en ny planlösning och då är det särskilt viktigt med en rörmokare. Kanske vill man ha diskhon placerad i en helt ny köksö och då är det ett ganska omfattande arbete med omdragning av ledningar och rör.

Lägg där till installation av diskmaskin, kyl med is- och vattenmaskin, ugn med ångfunktion och andra finesser så förstår man att det är mer jobb än man först kanske tror. Har man vid dessa arbeten inte anlitat en rörmokare kan man bli helt utan ersättning om en vattenskada skulle uppstå.

ROT-avdraget täcker arbetskostnader

Oavsett om man vill genomföra en köksrenovering på egen hand för att man tycker att det är roligt eller om man vill spara pengar så är vissa arbetskostnader nödvändiga. När man anlitar både elektriker och rörmokare får man tänka att just arbetskostnaderna täcks av ROT-avdraget och att det i det långa loppet lönar sig att lägga ut lite pengar för att få säkra arbeten utförda. Skulle dessutom olyckan vara framme och det nya köket drabbas av en vattenskada så kan man känna sig lugn över att försäkringen kommer gälla, till skillnad från om man skulle ha gjort det på egen hand.